reformasi - Mohd. Zain, Zawiyah; Yusoff, Muhammad Agus (2016)
Reformasi di Malaysia pada tahun 1998 adalah satu peristiwa politik luar biasa yang muncul selepas pemecatan Anwar Ibrahim.Ia dilakukan melalui demontrasi jalanan, melibatkan kerjasama antara NGO dan dan politik pembangkang & rnengetengahkan peIbagai isu seperti rasuah dan salah guna kuasa serta menggunakan perbagai sumber untuk memberi tekanan kepada kerajaan. Artikel ini bertujuan membincangkan tentang gerakan reformasi dan kesannya keatas aspek pentadbiran negara. Artikel ini berhujah bahawa reformasi yang berlaku telah memberi kesan positif dalam jangka masa panjang iaitu kepada aspek politik dan pentadbiran, seterusnya menjadikan negara lebih baik dan cekap.Ini kerana ,refarmasi telah membuka ruang demokrasi yang lebih luas apabila munculnya politik baru dan kesedaran politik dikalangan masyarakat semakin meningkat, Selain itu, hasil daripada gerakan reformasi juga kerajaan telah membuka ruang untuk memperbaiki beberapa kelemahan demi memantapkan aspek pentadbiran negara.