Orang Kurang Upaya (OKU) dan kedudukannya dalam pengurusan zakat negeri Kedah Darulaman - Dahaman@Dahlan, Mohd Akram; Ahmad, Shukri; Cusairi, Rafidah Mohamad; Abdul Hamid, Solahuddin; Ahmad, Kamarudin (2018)
Orang Kurang Upaya (OKU) ialah manusia kurang upaya yang memenuhi semua kriteria seperti mempunyai kecacatan fizikal atau mental, jangka panjang atau berulang-ulang yang sebahagian besarnya menghadkan prospek mereka untuk masuk ke dalam bidang pekerjaan.Hal ini telah menyebabkan mereka berada pada kelompok miskin dalam masyarakat. Institusi zakat merupakan pihak yang bertanggungjawab untuk membantu golongan miskin terutama OKU. Namun situasi kini masih menimbulkan tanda tanya mengenai mekanisma pengurusan zakat. Ini kerana kebanyakan institusi zakat tidak menyebutkan dengan jelas dan spesifik mengenai kedudukan OKU dalam agihan zakat berbanding dengan pembahagian-pembahagian zakat kepada golongan lain. Oleh itu, penelitian perlu dilakukan terhadap kedudukan OKU dalam pengurusan zakat negeri Kedah, seterusnya mengenal pasti bentuk agihan zakat dalam kalangan OKU yang diamalkan oleh Lembaga Zakat Negeri Kedah dan akhirnya meneliti tahap penerimaan zakat dalam kalangan OKU di negeri Kedah.Kajian ini mengaplikasikan kaedah kualitatif dan kuantitatif.Data dikumpulkan melalui dua kaedah iaitu kaedah temu bual dan kaedah soal selidik.Kaedah temubual yang bertujuan membuat pengesahan berkenaan agihan zakat terhadap OKU di negeri Kedah dilakukan bersama pegawai daripada empat kumpulan pakar bidang iaitu Lembaga Zakat Negeri Kedah, Jabatan Kebajikan Masyarakat cawangan Kedah, Jabatan Mufti Negeri Kedah dan Jabatan Agama Islam Negeri Kedah.Manakala kaedah soal selidik adalah membabitkan OKU di daerah-daerah negeri Kedah untuk meneliti status sumbangan zakat terhadap mereka.Persampelan rawak mudah digunakan melalui senarai OKU negeri Kedah membabitkan jumlah sampel seramai 92 orang. Hasil kajian menunjukkan hampir keseluruhan OKU adalah terdiri daripada golongan asnaf.Kebanyakannya menjelaskan bahawa mereka tidak pernah mendapat bantuan zakat meskipun mendapat sedikit bantuan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat.