Konsep pencegahan jenayah melalui reka bentuk persekitaran (CPTED) dalam bandar selamat - Ahmad, Za'im; Noordin, Zamzukhairi; Yusoff, Mohd Nazaruddin; Talib, Azlizan (2018)
Kerajaan telah mengambil inisiatif melancarkan Program Bandar Selamat yang dilaksanakan di bawah bidang kuasa Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan bagi tujuan mewujudkan persekitaran bandar yang bebas daripada unsur keganasan jenayah, bencana alam, gejala sosial dan moral, serta terhindar daripada potensi kemalangan seperti kebakaran, kemalangan jalan raya dan seumpamanya. Salah satu elemen terpenting untuk menjayakan Program Bandar Selamat adalah dengan melaksanakan Konsep Pencegahan Jenayah Melalui Reka Bentuk Persekitaran (CPTED).Konsep CPTED boleh ditakrifkan sebagai merancang dan melaksanakan reka bentuk persekitaran fizikal yang terperinci secara efektif dan mampu mempengaruhi serta mencegah perlakuan manusia daripada melakukan kesalahan.Selain itu, konsep ini juga mampu mengurangkan perasaan takut masyarakat daripada berlakunya insiden jenayah di samping mendorong kepada peningkatan kualiti persekitaran yang selamat dan kehidupan yang lebih terjamin. Keberkesanan konsep CPTED itu juga telah meningkatkan produktiviti, manfaat dan kualiti hidup masyarakat setempat.Malah melalui reka bentuk secara efisien dan perlaksanaan strategi semula jadi ini, merupakan alternatif kepada kaedah tradisional pencegahan jenayah.