Teknovasi dalam industri pertanian: Isu dan cabaran industri perladangan kelapa sawit - Mohd Nawi, Nur Syazwani; Md Deros, Baba; Nordin, Norani; Ab. Rahman, Mohd Nizam; Sukadarin, Ezrin Hani (2018)
Teknologi dan inovasi atau juga dikenali sebagai teknovasi memberi banyak implikasi positif terhadap pertumbuhan ekonomi negara di seluruh dunia.Penggunaan teknovasi masa kini seharusnya melibatkan semua lapisan masyarakat dan merangkumi semua aspek kehidupan, pembangunan dan kemajuan. Namun begitu, penerimagunaannya masih belum meluas dan mendapat banyak halangan dan cabaran terutamanya dalam industri pertanian.Industri pertanian merupakan salah satu sektor penting dan memainkan peranan utama sebagai sektor yang berjaya mengembangkan tamadun dunia. Walaubagaimanapun, industri ini masih mundur dari segi penggunaan alatan teknovasi.Kebanyakan pekerja masih menggunakan alatan kerja manual. Justeru itu, kajian ini memfokuskan kepada isu dan cabaran yang dihadapi dalam penerimagunaan teknovasi di ladang kelapa sawit. Pelbagai isu yang telah dikenalpasti memberi halangan dalam penggunaan teknovasi seperti pihak pengurusan, sikap pekerja, keadaan kerja, persekitaran kerja dan alatan kerja.Dapatan kajian ini membantu merungkaikan permasalah yang dihadapi dan diharapkan dapat meningkatkan penggunaan teknovasi.