Faktor-faktor yang mempengaruhi tahap kepuasan pelanggan: Kajian kes program pembangunan pihak berkuasa koridor utara (NCIA) - Samah, Rozana; Kamaruddin, Roslina; Ismail, Zulkefli; Yusof, Rohana (2018)
Tahap kepuasan pelanggan terhadap hasil atau khidmat yang diberikan oleh sesebuah agensi adalah merupakan aspek penting dalam mengukur produktiviti dan efektiviti sesuatu program atau projek yang dilaksanakan oleh agensi tersebut. Maka, kajian ini dijalankan bagi mengukur tahap kepuasan pelanggan terhadap program pembangunan Pihak Berkuasa Perlaksanaan Koridor Utara (NCIA) serta mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi tahap kepuasan pelanggan tersebut. Kajian ini dijalankan berdasarkan empat dimensi iaitu kaedah penyampaian, perancangan, perlaksanaan, dan kesan kepada negara.Sejumlah 61 borang soalselidik telah diedarkan kepada responden yang terdiri daripada organisasiorganisasi yang terlibat dengan program NCIA. Seterusnya, data yang diperoleh dijalankan analisis deskriptif dengan menggunakan program Statistical Package for Social Science (SPSS) versi 24. Hasil analisis mendapati tahap kepuasan organisasi yang terlibat dalam program NCIA berada pada tahap memuaskan dan amat memuaskan. Dimensi yang memiliki purata tahap kepuasan paling tinggi ialah kaedah penyampaian.Diikuti dengan dimensi kesan kepada negara, perancangan dan perlaksanaan oleh NCIA. Ini menunjukkan organisasi-organisasi terbabit paling berpuas hati dengan program NCIA dari aspek kaedah penyampaian yang dilihat dari segi boleh membantu syarikat mereka, bantuan yang diberikan boleh menguntungkan syarikat mereka, serta dapat memberikan manfaat terhadap syarikat mereka untuk jangka masa panjang.