Isu kemiskinan di Utara Semenanjung: Analisis keberkesanan bantuan agensi dari perspektif bekas peserta e-kasih - Mohd Mohaideen, Zalina; Abdullah, Norehan; Yusof, Rohana; Hassan, Kalthum; Vyas, Ravindra Nath (2018)
Pembasmian kemiskinan telah dan masih menjadi agenda penting kerajaan Malaysia terutama ke arah mencapai negara berpendapatan tinggi.Pengurangan kadar kemiskinan membuktikan keberkesanan dasar kerajaan dan program pembangunan dan pembasmian yang dilaksanakan oleh pelbagai agensi.Namun, masalah kemiskinan masih kekal sebagai isu penting, khususnya di negeri utara semenanjung apabila terus mencatatkan kadar kemiskinan yang agak tinggi. Objektif artikel ni adalah untuk mengkaji lebih lanjut isu kemiskinan dengan meneliti faktor penyebab dan pembasmi kemiskinan dan menilai keberkesanan program bantuan kemiskinan.Menggunakan kaedah temubual kepada bekas penerima bantuan e-Kasih, data primer yang dikutip dianalisis secara deskriptif. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap pendidikan yang rendah merupakan punca kemiskinan apabila gagal melibatkan diri dalam aktiviti ekonomi yang beri pulangan pendapatan yang lebih tinggi. Majoriti (92.6%) responden bersetuju bahawa keupayaan diri sendiri paling signifikan dalam memastikan mereka keluar dari kemiskinan, di samping program bantuan kemiskinan seperti Pejabat Zakat dan Jabatan Kebajikan Masyarakat.