Implikasi undang-undang nikah di Sempadan - Mohd Shariff, Roos Niza (2018)
Nikah di sempadan merujuk kepada perkahwinan yang dilakukan di sempadan negara iaitu di wilayah Selatan Thailand.Dari sudut hukum agama, semua pernikahan di luar negara ini adalah sah selagi perkahwinan ini memenuhi dan mematuhi semua hukum syarak.Namun begitu, terdapat beberapa implikasi undang-undang memandangkan perkahwinan ini melibatkan warganegara Malaysia yang berkahwin bukan di Malaysia.Metodologi yang digunakan berbentuk kaedah kualitatif interpretasi perundangan.Kertas kerja ini membincangkan beberapa implikasi undang-undang yang wujud hasil dari nikah di sempadan, di antaranya ialah membabitkan kesahihan perkahwinan itu sendiri, yang kemudiannya menjadi rentetan kepada implikasi undang-undang yang lain iaitu status perkahwinan seterusnya, isu anak tak sah taraf dan isu waris sah kepada harta peninggalan. Perbincangan seterusnya termasuklah prosedur undang-undang yang perlu dipatuhi bagi mengelakkan pasangan yang berkahwin di sempadan daripada dikenakan tindakan undang-undang serta demi menjamin kestabilan institusi keluarga.