Pengaggregatan penilaian dalam masalah pembuatan keputusan berkumpulan - Mat Kasim, Maznah; Jemain, Abdul Aziz (Pustaka Aman Press Sdn. Bhd, 2008)
Pembuatan keputusan berkumpulan merupakan kaedah yang sering digunapakai dalam menyelesaikan masalah sebenar dalarn lapangan.la merujuk kepada aktiviti penilaian yang melibatkan lebih daripada seorang penilai. Kertas kerja ini akan membincangkan teknik pengaggregatan penilaian yang boleh diterap menerusi kaedah pemurataan tertib berpemberat atau ringkasnya kaedah OWA (ordered weighred average). Disamping IN maksud terslrat di sebalik setiap cara pengaggregatan akan juga dihuraikan.Contoh berangka akan ditunjukkan dalarn dua kajian kes iaitu pertama, dalam menentukan tahap kepentingan empat petunjuk infrastruktur serta capaian teknologi maklumat kornunikasi, dan kedua, dalam penentuan kzpentingan kemahiran kerjaya di kalangan graduan.