Pengantar psikologi - Siti Azura, Siti Azura; Kamsani, Siti Rozaina; Shaari, Azmi; Orcullo, Daisy Jane C.; Mat Saad, Zarina; Ishak, Noor Azniza; Musa, Mohd Makzan; Ibrahim, Nabisah (UUM Press, 2018)
Psikologi merupakan satu bidang yang sedang berkembang pesat dan diminati oleh pelbagai lapisan masyarakat adalah kajian mengenai proses mental dan tingkah laku organisma.Buku teks Pengantar Psikologi ini mengandungi 11 bab yang memerihalkan tentang asas psikologi kepada pelajar. Buku ini mendedahkan kepada pembaca bidang-bidang dalam psikologi serta aspek-aspek lain yang dikaji dalam ilmu ini.Topik-topik seperti pengenalan bidang psikologi, sejarah perkembangan, psikologi biologi, psikologi perkembangan manusia, psikologi pembelajaran,kecerdasan dan kebolehan mental, personaliti, motivasi dan emosi, psikologi sosial, psikologi kesihatan dan kecelaruan psikologi telah digarapbersama-sama di dalam sebuah buku teks Pengantar Psikologi agar pelajar dapat memahami dan mengenali diri mereka serta orang sekeliling.Selaku insan yang sentiasa berinteraksi dengan individu yang lain, sama ada di rumah atau tempat kerja, buku ini boleh dimanfaatkan sebaik mungkin dan ianya amat sesuai bagi penuntut dari pelbagai disiplin yang ingin mempelajari serba sedikit tentang ilmu psikologi.