Tumbuhan ketum di Malaysia: Cabaran dan prospek - Khalil, Samihah; Abdullah, Siti Alida John; Ahmad, Rusniah (UUM Press, 2018)
“Ketum…satu-satunya tumbuhan yang mempunyai potensi teramat tinggi dari sudut perubatan… memerlukan kajian yang sebelum ini tidak pernah diterokai dengan mendalam dan menyeluruh. Potensinya adalah lebih tinggi daripada pokok opium dari sudut khasiat perubatan.Pihak berwajib perlu melihat aspek kesihatan dan potensi ini dengan lebih serius.Ketum boleh diibaratkan sebagai “The magical plant of Malaysia”. Prof. Dr. Mustafa Ali Mohamed, Fakulti Perubatan, Universiti Malaya.Sumbangan Ibn-Sina (The father of early modern science) kepada rawatan alternatif menggunakan tumbuh-tumbuhan hukum dan nisbah ‘al-mijaz’ iaitu tentang tata-cara mengguna, kaedah menyimpan-mengawet serta memberi preskripsi tentang penyediaan adunan tumbuhan agar memberikan kesan terapeutik kepada pengguna.Theophrast (The father of botany) pula memberi nasihat bagaimana tumbuh-tumbuhan bertoksid boleh meninggalkan kesan ketagihan jika tidak dipantau pengambilannya. Justeru, ketum berpotensi untuk dikaji secara saintifik dan dikomersialkan agar manfaatnya adalah untuk kemashlahatan ummah. Samihah Khalil, Universiti Utara Malaysia