Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pola Undi Belia Luar Bandar dalam Pilihanraya ke-13: Kajian Kes di Kampung Gajah, Perak - Abdul Malek, Azmi; Abdullah, Mohamad Ainuddin Iskandar Lee; Abdul Aziz, Abdul Rahman; Agus, Mohd Razali (LIFEWAYS, 2018)
Pilihan Raya Umum ke-13 menyaksikan keputusan pilihanraya di peringkat kerusi Parlimen menunjukkan pengurangan jumlah kerusi yang dimenangi Barisan Nasional (BN) apabila hanya memenangi 133 kerusi berbanding 140 kerusi dalam PRU ke-12.Objektif kajian ini dilaksanakan adalah untuk mengkaji apakah faktor-faktor yang mempengaruhi pola undi pengundi muda di kawasan luar bandar dengan mengambil kawasan DUN Kampung Gajah, Perak dalam PRU13.Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan menggunakan cara temubual secara mendalam terhadap 20 orang responden belia berumur 25 hingga 40 tahun serta 20 responden berumur 40 tahun ke atas untuk mengetahui sama ada elemen sama turut berlaku di kawasan luar bandar. Hasil kajian mendapati bahawa pola pengundian di kalangan golongan muda luar bandar dipengaruhi oleh pelbagai faktor antaranya aspek pengaruh media sosial, media konvensional, faktor calon dan parti juga memberi kesan kepada pola pemilihan dalam kalangan pengundi di kawasan kajian.