Peranan undang-undang dalam menguruskan masalah gangguan seksual di Malaysia - Abd Aziz, Ahmad Shamsul (Pearson/Prentice Hall, 2005)
Perlakuan gangguan seksual khususnya yang berlaku di tempat kerja mula mendapat perhatian pada pertengahan era 1970 an berikutan beberapa kejadian gangguan seksual khususnya terhadap. kaum wanita dilaporkan. Masyarakat seringkali menganggap kesalahan gangguan seksual merupakan satu masalah peribadi yang tidak perlu digembar-gemburkan. Pada hari ini, persepsi masyarakat sudah berubah dan mengiktiraf gangguan seksual sebagai satu kesalahan di sisi undang-undang. Umumnya, gangguan seksual boleh berlaku di dalam tiga persekitaran utama iaitu di tempat awam, di tempat kerja dan di pusat-pusat pendidikan. Di era ledakan informasi dan teknologi maklumat, gangguan seksual juga berlaku menerusi internet. Mangsa perbuatan gangguan seksual ini tidak membataskan jantina, usia, agama, kaum, bangsa dan warna kulit. Gangguan seksual perlu diberi perhatian oleh semua pihak kerana ia ibarat pembuka tirai untuk melakukan kesalahan seksual yang lebih berat seperti rogol.Isu gangguan seksual di Malaysia semakin diperdebatkan dan menarik perhatian masyarakat ekoran beberapa pendedahan dan dakwaan yang dibuat oleh beberapa mangsa yang semakin berani tampil ke hadapan. Ini membuktikan tahap kesedaran masyarakat terhadap soal-soal sebegini semakin meningkat.Pelbagai usaha dari semua pihak termasuk peranan undang-undang dilihat sebagai amat kritikal untuk meminimakan masalah gangguan seksual di Malaysia.