Parti Rakyat Malaysia (PRM): Satu analisa perjuangan - Muslim, Sakinah (Pearson/Prentice Hall, 2005)
Pada 3 Ogos 2003, Parti Rakyat Malaysia secara rasminya telah bergabung dengan Parti Keadilan Nasional dan membentuk Parti Keadilan Rakyat. Walaupun sejak dari detik tersebut Parti Rakyat Malaysia (PRM) telah tidak lagi wujud, namun ia telah merakamkan sejarah perjuangan yang cukup panjang di atas pentas politik di negara ini. Tulisan ini akan mengupas perjuangan parti yang telah ditubuhkan secara rasminya pada 11 November 1955 ini. Sejarah, ideologi yang diperjuangkan, kelemahan parti, peranannya sebagai aktor politik dan prestasinya dalam pilihanraya sebelum penggabungannya dengan Parti Keadilan Nasional akan diteliti di dalam tulisan ini.