Kecerdasan emosi sebagai penyederhana terhadap hubungan antara konflik peranan dan kepuasan kerja - Mohd Salleh, Shazwani; Ahmad, Fais; Zakaria, Nazlina; Darus, Amer (2017)
Kajian ini mengkaji hubungan antara konflik peranan dengan kepuasan kerja pekerja dan kecerdasan emosi sebagai faktor penyederhana.Hubungan hipotesis diuji dengan menggunakan respon tinjauan daripada sampel sebanyak 409 responden.Keputusan menunjukkan terdapat hubungan antara konflik peranan dengan kepuasan kerja.Kecerdasan emosi pula tidak bertindak sebagai pemboleh ubah penyederhana dalam hubungan ini. Kajian ini penting untuk melihat peranan kecerdasan emosi itu sendiri dalam institusi badan beruniform yang sentiasa berhadapan dengan pelbagai cabaran. Keputusan berbanding dengan penemuan terdahulu dan implikasi untuk penyelidikan masa depan dibincangkan.