Hubungan antara penggunaan ilmu ICT dengan komitment kerja - Ahmad, Norizan; Ab. Hamid, Kamal (2017)
Kajian ini adalah untuk mengkaji hubungan antara penggunaan ilmu ICT dengan komitmen kerja dalam kalangan anggota polis pangkat rendah dalam daerah Kota Setar, Kedah.Tiga angkubah digunakan untuk mengukur hubungan tersebut iaitu penggunaan ilmu ICT, peluang kenaikan pangkat dan waktu kerja giliran.Walau bagaimanapun dalam artikel ini, hanya angkubah penggunaan ilmu ICT sahaja diterangkan.Kaedah kajian adalah berbentuk kuantitatif dan menggunakan borang soal selidik. Responden kajian terdiri daripada anggota polis yang memakai pangkat Lans Koperal hinggalah SubInspektor dan berjumlah seramai 196 orang. Hasil kajian mendapati faktor penggunaan ilmu ICT mempunyai hubungan yang sederhana dengan komitmen kerja berbanding faktor peluang kenaikan pangkat dan waktu kerja giliran.