Membentuk jati diri mengharungi globalisasi, krisis identiti: Generasi muda perlu ada ciri unik jadi lambang keperibadian rakyat Malaysia berlandaskan Perlembagaan - Hassan, Hasliza; Rasidi, Ratinawati (Berita Harian, 2011)

(untitled)
JATI diri akan memebentuk ketahanan diri bagi membolehkan seseorang berhadapan hidup yang semakin mencabar dan membentuk ketrampilan diri yang memberi gambaran mengenai sesuatu bangsa atau negara asal mereka.