Wawasan Johor pusat tamadun melayu global - Komoo, Ibrahim (Berita Harian, 2017)
Apabila Menteri Besar Johor,Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin menyarankan supaya disediakan sebuah Pelan Induk Johor sebagai Pusat Tamadun Melayu Global, ramai yang bentanya benarkah Johormenjadi pusat tamadun Melayu terawal, berkembang dan disuburkan