2017 tahun penyelidikan translasional - Ismail, Irwan Shafrizal (Berita Harian, 2017)
Kementerian Pendidikan Tinggi mengumumkan 2017 sebagai tahun penyelidikan translasional yang mana memastikan penyelidikan mampu diterjemahkan bagi penyelesaian kepada isu nasional dan antarabangsa.