Ilmu sebagai panduan atau sekadar topeng - Ismail, Mohd Muzzammil (kosmo, 2017)
Syed Muhammad Naquib AlAttas dalam bukunya, Islam & Sekular telah mengenal pasti penyakit utama dalam kelompok muslim hari ini adalah masalah pemahaman ilmu atau epistemologi (falsafah keilmuan).