Sikap masyarakat terhadap penggunaan bekalan air bersih: Pembaziran dan penjimatan - Syed Hussain, Tuan Pah Rokiah; Ismail, Hamidi; Ayob, Wahida (2004)
Tanggapan masyarakat yang silap bahawa isipadu air di bumi ini adalah tidak terhad, dan mereka telah melakukan pembaziran air, pembocoran paip air, keracunan air, pencemaran air, ketidak-seimbangan penawaran dan permintaan air, sikap cuai dan tidak bertanggungjawab terhadap penggunaan air telah menyebabkan masalah bekalan air bersih negara khususnya dan dunia amnya semakin merosot. Justeru, baik mengurangkan masalah ini gandingan yang kuat dan kerjasama yang erat antara semua pihak perlu diusahakan agar pengurusan bekalan air dapat disepadukan. Kerjasama kerajaan, pihak industri, NGO's dan masyarakat penggunaan merupakan asas kekuatan bagi memastikan agar sumber ini terus terpelihara dan kuantitinya akan berkekalan.