Sumbangan teori sistem dalam pemantapan pengurusan alam sekitar holistik - Ismail, Hamidi; Syed Hussain, Tuan Pah Rokiah; Ayob, Wahida (2004)
Kertas kerja ini memerihalkan tentang peranan sistem dalam perancangan, perlaksanaan dan pengurusan alam sekitar secara holistik. Pengurusan alam sekitar yang gagal memenuhi keperluan sistem semulajadi dan dasar serta peraturan yang disediakan oleh manusia mungkin akan menemui jalan buntu dan ini mendorong kepada wujudnya masalah alam sekitar dewasa ini. Kertas kerja ini menyediakan cadangan model pengurusan alam sekitar secara holistik bagi keperluan golongan tertentu dalam menjalankan tugas yang diamanahkan oleh Tuhan dan juga pihak berkuasa terlibat. Konsep sistem dan alam sekitar secara umum diketengahkan bagi memberikan gambaran secara lebih mudah kepada golongan tertentu dalam memahami kerangka konseptual bagi menguruskan alam sekitar. Oleh itu, makalah ini mungkin penting dalam penyediaan rangka konseptual mengurus alam sekitar secara bersepadu.