Persoalan dalam menentukan 'tahap atau standard kemahiran' berhubung kecuaian profesion perubatan - Yusof, Yuhanif (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2004)
Kes kecuaian profesion perubatan kian meningkat di Malaysia. Ini telah mengakibatkan hubungan doktor dan pesakit yang telah sekian lama tejalin berlandaskan konsep kepercayaan semakin tercemar. Persoalannya, bagaimanakah sesuatu kes kecuaian itu dapat dibuktikan kerana berdasarkan kepadu satu 'precedent' yang sering dirujuk dan amat dihonnati oleh para hukim tempatan, iaitu kes Bolam lwn Freirn Hospital Management Committee [I957] 2 A11 ER 118, di mana Hakim McNair telah menyatakan bahawa seorang itu tidak perlu memiliki kemahiran kepakaran paling tinggi; cukuplah jika dia melaksanakan tugasnya dengan kemahiran biasa yang ada pada lain yang kompeten yang melaksanakan tugas tersebut. Sehubungan itu, sejauh manakah mahkamah di negara-negara 'common law' termasuklah Malaysia mentafsirkan dan seterusnya mengaplikasikan tahap atau standard kernhiran berdasarkan kepada 'precedent'tersebut dalam memutuskan sesuatu kes tuntutan kecuaian profesional perubatan. Persoalan seterusnya, sejauh manakah mahkamah-mahkamah berkenaan bersetuju untuk membenarkan profesion perubatan menentukan tahap atau standard kemahiran yang harus mereka miliki sekali gus mengambil alih tugas mahkamah sebagai 'final arbiter'.