Dinamika perhubungan pekerja dan industri - Mat, Norazuwa (McGraw-Hill, 2002)
Pekerja merupakan suatu aset yang berharga bagi sesebuah organisasi. Justeru itu,perhubungan pekerja dengan majikan telah menjadi suatu isu yang perlu diambil perhatian oleh pihak majikan terutamanya daIam usaha untuk mengekalkan pekerja yang berpotensi dalam organisasi. Di awal bab ini, perbincangan adalah mengenai-perbezaan di antara perhubungan industri dan perhubungan pekerja dalam konteks komunikasi dengan majikan. Seterusnya perbincangan bab ini adalah menjurus kepada perhubungan industri yang akan menyentuh tentang kesatuan sekerja, kenapa pekerja menyertainya dan juga jenis-jenis kesatuan sekerja di Malaysia.Seterusnya melihat bagaimana kesatuan sekerja merupakan suatu platform yang paling sesuai untuk menjayakan proses tawar menawar kolektif. Proses tawar menawar kolektif ini akan dibincangkan kemudiannya, dan di akhir bab ini, suatu rumusan dari kesemua perbincangan akan diutarakan.