Pancaran makna dalam kesusasteraan Melayu - Ab Rahman, Mohamad Azmi; Awang Deng, Phat (UUM Press, 2017)
Usaha memperbanyak buku ilmiah dalam bidang kritikan sastera khasnya kesusasteraan Melayu giat diteruskan. Justeru, buku Pancaran Makna dalam Kesusasteraan Melayu mengungkapkan dan menjelaskan pelbagai dimensi pemikiran Melayu dalam pelbagai genre kesusasteraan, iaitu pantun, teks adikarya, lirik lagu, cerpen mutakhir, dan puisi siber.Pembicaraan karya sastera dalam buku ini bersifat santai dan memudahkan pembaca memahami makna teks yang dibicarakan. Pembaca diharap dapat memanfaatkan kandungan buku ini sama ada sebagai bahan rujukan, pengajaran dan pembelajaran atau bacaan umum bagi memahami dengan lebih mendalam makna yang tersurat dan tersirat dalam pelbagai genre sastera.