Tren teknologi dan cabaran masa kini kepada perpustakaan - Salim, Juhana (2009)
Kertaskerja ini membincangkan tentang perkembangan technologi maklumat dan komunikasi (ICT) dari terciptanya mesin pencetak Gutenberg ltepada teknologi packet switching pada tahun 1960an hinggalah kepada teknologi genting fiber, innovasi HTML dan WWW yang kesemuanya memberi dampak kepada perpustakaan dan kemudahan yang disediakan kepada pengguna. Hasil daripada perkembangan ICT ini, beberapa tren utama yang mempengaruhi perkembangan perpustakaan pada masa kini telah dikenalpasti. Pendedahan kepada tren ini dapat memberi gambaran yang lebih jelas terhadap teknologi yang semakin pesat berubah dan pada masa yang sama boleh mengubah cara perpustakaan menyediakan kemudahan bagi memenuhi keperluan penggunanya. Beberapa cadangan telah dikemukakan dengan memberi contoh aplikasi pendekatan dan teknologi terkini dalam beberapa sistem yang telah dibangunkan sebagai model yang boleh dijadikan asas untuk mempertingkatkan perkhidmatan maklumat kepada masyarakat.