Rawatan psikoterapi melalui kaedah tazkiyah al-nafs oleh Syeikh Abdul Qadir Al-Mandili dalam kitab penawar bagi hati - Sa’ari, Che Zarrina; Zaini, Nor Azlinah; Mohamed Ibrahim, Madihah (2016)
Konsep penyucian hati (tazkiyah al-nafs) yang disebut juga sebagai tazkiyah al-qalb, merupakan intipati penting dalam perbincangan Kitab Penawar Bagi Hati yang disusun oleh Syeikh Abdul Qadir al-Mandili. Beliau mengemukakan konsep-konsep penyucian hati dalam tiga komponen utama iaitu pertama kawalan dan pencegahan kerosakan tujuh anggota yang zahir, kedua rawatan dan rehabilitasi sifat-sifat yang dicela (mazmumah), dan terakhir suntikan penerapan sifat-sifat yang dipuji (mahmudah).Makalah ini akan memperkenalkan kaedah tazkiyah al-nafs yang telah digarap secara sempurna oleh Syeikh Abdul Qadir al-Mandili sebagai penyelesaian penyakit yang berpunca daripada hati.