Penelitian susun atur akad dalam borang takaful kenderaan di Malaysia: Kajian perbandingan borang takaful kenderaan di Malaysia dan Jordan - Dahlan, Hazmi; Abd Karim, Mohd. Rahimie; Syed Khalid Wafa, Syed Azizi Wafa; Amin, Hanudin; Hamzah, Ahmad Aizuddin; Abdullah, Mohamad Azmi; Mohd Khalil, Najwa; Abd Razak, Nurul Izzati (2016)
Takaful ialah alternatif kepada insurans konvensional yang telah difatwakan haram oleh jumhur ulama kerana mengandungi unsur-unsur riba, gharar, dan perjudian.Walau bagaimanapun akad takaful yang berteraskan tabarru’ masih wujud kekurangan antaranya, ianya banyak menyerupai insurans biasa daripada segi penjualan polisi perlindungan, pengurusan dana dan dalam proses pengunderaitan serta pengkelasan risiko yang menjadikannya lebih rumit untuk difahami oleh masyarakat.Berdasarkan susun atur dan perletakan ayat dalam borang akad takaful kenderaan berkemungkinan menjadikan penyebab sumber kecelaruan pemahaman dalam membuat akad dan pengandalian borang akad takaful kenderaan yang hampir menyerupai konsep insurans konvensional. Hal ini boleh menimbulkan kebimbangan dan kajian perlu dijalankan terhadap perletakan konsep akad di dalam helaian borang daripada pelbagai segi terutamanya dengan melihat bagaimana negara lain seperti negara Jordan menghasilkan borang akad takaful kenderaan mereka sebagai langkah memurnikan urusan akad itu sendiri.