Sains tabii nutrisi dam tekno-rijj terapi: Perspektif kajian dan amali - Zain, Shukri (2016)
Kertas kerja berasaskan penemuan kajian ini bertujuan menampilkan saranan-saranan sains tabii yang menghasilkan penintergrasian nutrisi dan terapi sebagai alternatif kepada pengurusan kualiti kesihatan individu secara preskriptif. Kajian rentas masa selama 5 tahun telah dilaksanai ke atas 65 orang informan dari kalangan 277 peserta program nutrisi dan terapi di Sabah.Turut serta ialah 7 orang informan pasca rawatan perubatan pasca stroke, hypertension, jantung, saraf, sinusitis dan traumatic accident turut dirangkumi dalam penyelidikan ini sebagai memenuhi kriteria triangulasi method dan triangulasi masa. Analisis data kajian dijalankan secara Cognitive Task Analysis (CTA) ke atas kumpulan kawalan dan kumpulan rawatan yang menggabungkan instrumen pemerhatian, temubual thinking aloud dan comparative documents.Sumber alQuran disebatikan secara blended critical meta analysis bersama falsafah sains tabii.Hasilnya menemukan penyebatian (infusioned) nutrisi dan teknoRij terapi dalam pencapaian pengurusan kualiti kesihatan. Penemuan kajian menunjukkan nutrisi anti-bodi dan penawar yang konstruktif ialah pertautan continuum madu lebah + kismis + Tiin + kurma; Epal hijau + bawang putih serta Susu kambing + habbatus sauda.Manakala tujuh (7) teknik tekno-Rij terapi berjaya ditemukan sebagai pelengkap kepada pengurusaan kualiti kesihatan individu tanpa ubatan sintetik dan prosedural rawatan berkala perubatan.Rumusan penemuan kajan tekno-Rij terapi mengusulkan amali untuk didemontrasikan secara hands on ke arah memasyarakatkan sains tabii Islam kepada kefahaman dan amalan khalayak.