Pendidikan akidah terhadap anak-anak: Cabaran ibubapa dalam perkembangan sains dan teknologi masa kini - Ahmad Nadzim, Noraziah; Sahad, Mohd Nizam (2016)
Pendidikan akidah merupakan penanaman keyakinan kepada Allah S.W.T yang perlu diberikan kepada anak-anak sejak awal lagi. Akidah adalah dasar dan asas untuk membentuk peribadi Muslim yang kuat dan utuh .Peranan dan tanggungjawab ibu bapa dalam pendidikan akidah amatlah penting dan perlu dilaksanakan dalam setiap keluarga Muslim.Tiga prinsip utama dalam Islam iaitu persoalan akidah, ibadah dan akhlak;ketiga-tiganya memiliki pautan antara satu dengan yang lain.Pendidikan akidah sangat bererti bagi seluruh umat Islam kerana Allah menciptakan semua makhluk-Nya untuk beribadah dan menyembah kepada-Nya sahaja, dan itu semua tidak dapat diperoleh kecuali dengan pendidikan yang benar; iaitu pendidikan akidah. Dewasa ini, kehidupan telah berkembang menjadi semakin maju dengan kecanggihan sains dan teknologi berikutan perkembangan zaman.Kehebatan material menjadi pengukur dalam segala hal meliputi kejayaan dan kebahagiaan seseorang . Justeru, pendidikan akidah adalah dasar utama bagi setiap individu Muslim agar menjadi hamba yang taat kepada-Nya.Ibadah seseorang tidak akan diterima oleh Allah S.W.T jika tidak memiliki akidah yang benar.Apabila seseorang memiliki akidah yang kuat, pasti akan melaksanakan ibadah dengan tertib, memiliki akhlak yang mulia dan bermu’amalat dengan baik.Kertas kerja ini bertujuan mengetengahkan isu berkaitan konsep pendidikan akidah dan kaitannya dengan akhlak anak-anak dalam zaman perkembangan sains dan teknologi masa kini.Penulisan ini memberi fokus terhadap peranan dan cabaran ibu bapa dalam memberi pendidikan akidah terhadap anak-anak dalam membentuk akhlak yang mulia.Metodologi kajian yang digunakan adalah kajian kepustakaan dengan menekankan aspek analisis kandungan (content analysis).Hasil penulisan ini mendapati pendidikan akidah membawa kepada amalan akhlak terpuji kepada anak-anak walaupun terdapat cabaran-cabaran yang dihadapi oleh ibu bapa. Adalah menjadi harapan penulisan berkaitan pendidikan akidah ini memberi tasawwur dan kefahaman terhadap konsep pendidikan akidah terhadap anak-anak dalam al-Qur’an agar difahami bagi tujuan peningkatan iman dan pembentukan akhlak yang mulia dalam kalangan anak-anak pada masa kini.