Penghayatan sains dalam Al-Quran: Pengalaman perkongsian ilmu penyelidik PPAL (UMT) dengan sekolah Imtiaz Terengganu - Morni, Masduki M; Ab. Rahman, Asyraf; Ahmad, Aziz; M. Zahari, M. Shahrir; Ibrahim, Kasawani; Arifin, Jurifah; M Zin, Zamzahaila; Abas, Mahdi; Khairi, Firdaus; A Fuad, Farid; M Sinin, Azhar (2016)
Fakta Sains dan hubungannya dengan al-Quran adalah sangat berkait rapat. Pengetahuan yang jelas tentang wujudnya perkaitan Sains dan al-Quran dapat memupuk semangat cintakan ilmu dalam kalangan masyarakat Islam, selain mengukuhkan keimanan mereka kepada Allah.Kertas ini membincangkan pengalaman pengendalian program penghayatan ‘Cakna Sains Berteraskan Wahyu’ melalui perkongsian ilmu antara para penyelidik PPAL, UMT dengan pelajar sekolah Imtiaz yang terpilih.Program ini dijalankan berasaskan modul pengisian yang telah dibentuk sesuai dengan kepakaran penyelidik seperti slot ceramah, demonstrasi serta kuiz.Hasil pemerhatian ikut serta, serta respon yang diberikan pelajar melalui soalan kuiz dan perbincangan menunjukkan program perkongsian ini telah berjaya menarik minat pelajar menghayati kepentingan ilmu Sains secara Islamik.Perkongsian hasil penyelidikan yang dijalankan oleh para penyelidik PPAL berpandukan silibus pendidikan yang dipelajari oleh para pelajar sekolah Imtiaz turut menjadikan pengendalian program perkongsian ini menjadi lebih menarik.