Halangan terhadap perlaksanaan sistem kualiti Islam (ISO 1900:2005) dalam organisasi: Kajian kes Kolej Komuniti Gerik, Perak - Mohamad Gani, Mohd Zulkeffli; Saad, Rohaizah (2017)
MS ISO 1900 merupakan Sistem pengurusan kualiti Islam yang membentuk dan menjadi panduan kepada syarikat untuk menjalankan perniagaan mengikut sunnah dan syariah Islam.Kawalan dan pengawasan sistem kualiti Islam dilakukan oleh SIRIM Malaysia.Namun terdapat beberapa halangan yang dihadapi dalam melaksanakan sistem pengurusan kualiti Islam dalam organisasi.Kajian ini diuji menggunakan kaedah analisis diskriktif secara temubual pegawai syariah Kolej Komuniti Gerik yang telah melaksanakan sistem ini.Oleh itu, kajian ini dapat mengenal pasti dengan lebih terperinci halangan-halangan yang dihadapi oleh syarikat tersebut yang telah melaksanakan sistem pengurusan kualiti Islam dalam organisasi mereka.