Kesedaran dan pengetahuan dalam kalangan mahasiswa UUM terhadap ramuan halal dalam makanan segera: satu tinjauan - Che Wan Abdul Rahman, Che Wan Rohani; Ibrahim, Amlus; Mohamed Elias, Ezanee (2017)
Makanan segera merupakan makanan yang kurang baik untuk kesihatan sekiranya diambil secara berterusan.Namun, sejak akhir-akhir ini masyarakat islam dikejutkan dengan pelbagai berita berikutan pendedahan pelbagai produk terutamanya produk makanan segera yang dahulunya dianggap halal untuk dimakan namun sebaliknya berlaku penipuan apabila bahan haram dicampurkan dalam makanan tersebut, penyalahgunaan logo halal dan menggunakan bahan pembungkus haram untuk membungkus makanan. Aspek yang dikaji dalam kaijan ini ialah mengenalpasti tahap kesedaran dan pengetahuan Mahasiswa Universiti Utara Malaysia (UUM) terhadap ramuan halal melalui kod bahan, kesahihan logo halal dan juga kandungan bahan yang terdapat dalam makanan segera.Daripada hasil dapatan kajian, tahap kesedaran dan pengetahuan mahasiswa UUM terhadap ramuan halal dalam makanan segera berada di tahap yang sederhana.