Tadbir urus perhubungan dan perkongsian maklumat di kalangan pengusaha stesen minyak di Changlun - Hassan, Hanisah; Romli, Azizi (2017)
Perkongsian maklumat merupakan satu elemen yang penting dalam pengurusan rantaian bekalan.Perkongsian maklumat dalam rantaian bekalan merujuk kepada sejauhmana maklumat yang kritikal dikongsi antara organisasi pembekal dan peruncit.Dengan menyediakan maklumat yang ada dan berkongsi di kalangan ahli-ahli rantaian bekalan seperti pembekal dan pengusaha, pengurusan dalam organisasi dapat dilakukan secara cekap dan sistematik.Penyelidik menggunakan kaedah kajian kuantitif dimana mengedarkan borang soal selidik kepada pengusaha-pengusaha minyak di Changlun. Kajian ini hanya menumpukan kepada pengusaha-pengusaha stesen minyak sahaja.Tujuan kajian ini dilakukan adalah menentukan dan menjelaskan hubungan yang wujud tadbir urus perhubungan dengan tahap perkongsian maklumat dalam rantaian bekalan stesen minyak di Changlun.Selain itu juga kajian ini dilakukan untuk mengukur tahap pengaruh tadbir urus perhubungan terhadap perkongsian maklumat dalam rantaian bekalan minyak di Changlun.Oleh itu, diharapkan dengan kajian ini dapat lagi meningkatkan tahap perhubungan terhadap perkongsian maklumat di kalangan pengusaha stesen minyak.