Agensi seperti ESSCOM perlu di sempadan Malaysia-Thailand - Nor Fazlina, Abdul Rahim; Zainuddin, Mohd Zulkifli; Mustafa, Syaherah (Berita Harian, 2017)
Usaha memerangi penyeludupan rentas sempadan di Kelantan, memerlukan pendekatan sama seperti pelaksanaan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) di Sabah.