Kematian yang indah - Hamid, Rosnaaini (UUM Press, 2017)
Buku ini membincangkan persoalan kematian daripada dua dimensi disiplin ilmu yang berbeza iaitu tasawuf dan fikah. Persediaan diri yang sempurna untuk menghadapi kematian menjadi agenda penting dalam pendidikan tasawuf. Hal ini akan mendorong individu untuk mengimbangi diri dalam menunaikan tanggungjawab seharian dengan sempurna sebagai seorang khalifah dan hamba. Tambahan pula semua perkara yang dipikul semasa hayat akan dihitung dan dipertanggungjawabkan setelah mati kelak secara adil.Oleh sebab itu, setiap individu yang sihat perlu menunaikan tanggungjawab secara serius tanpa mengabaikan persoalan kematian kerana mematuhi tuntutan agama. Semoga kehadiran buku ini dapat dijadikan pedoman dan iktibar kepada setiap insan yang hidup untuk menempuh saat kematian yang pasti datang.