Hadapi terrorisme secara rasional - Mat Rus, Mukhriz (Utusan Malaysia, 2017)
DALAM bahasa Inggeris, kata dasar bagi istilah terrorism adalah terror yang bermaksud ketakutan yang melampau. Perkataan irhab dalam bahasa Arab pula, yang membawa maksud terrorisme, berasal dari istilah rahbun yang juga bererti ketakutan. Hakikatnya, itulah matlamat utama terrorisme. Aksi keganasan dilancarkan bagi menimbulkan rasa geruri anggota masyarakat dalam sesebuah negara atau seantero dunia.