Model usahawan berjaya dalam amalan nilai-nilai murni keusahawanan sosial Islam - Abd Muin, Mohd Adib; Abu Bakar, Azizi; Abdullah, Shuhairimi (Universiti Malaysia Perlis, 2014)
Bidang keusahawanan sosial Islam adalah salah satu cabang di bawah konteks Muamalah di mana ianya dikenal pasti sebagai pemangkin yang berpontensi besar dalam membangunkan ekonomi ummah sejagat. Islam memandang berat tentang amalan nilai-nilai murni yang diaplikasikan oleh golongan usahawan terutama golongan usahawan berjaya dalam meneruskan aktiviti keusahawanan sosial Islam. Pembentukan model dalam meningkatkan hubungan di antara usahawan berjaya dengan tuhan, sesama manusia dan alam bagi mencapai Maqasid Syariah sangat diperlukan untuk dijadikan panduan dan sandaran bagi memartabatkan agama Islam itu sendiri.Kertas kerja ini akan memberi fokus kepada model usahawan yang berjaya dalam melaksanakan amalan nilai-nilai murni keusahawanan sosial menurut perspektif Islam.Oleh itu, perbincangan berdasarkan sumber hukum al-Quran dan as-Sunnah akan ditekankan bagi mencapai sistem alfalah iaitu mendapatkan keredaan Allah SWT di dunia dan akhirat.