Gejala sosial dalam komuniti: Satu sorotan penyelesaian dari perspektif wahyu - Mohd Yusoff, Zulkifli (2004)
Gejala sosial dalam masyarakat berada di satu tahap yang membimbangkan pemimpin politik mahupun rakyat biasa. Berbagai pihak merasa resah dan gelisah dengan gejala berkenaan kerana dalam tempoh jangka panjang ia akan memberi kesan negatif terhadap generasi mendatang. Petanda awal keresahan dapat dilihat apabila banyak pihak saling mempersalahkan orang lain sedang pada masa yang sama gejala sosial terus subur bagai tumbuhnya cendawan di musim hujan. Kertas ini cuba untuk menyatakan bahawa masa untuk menuding jari ke arah siapa yang menjadi punca lahirnya berbagai gejala tersebut sudah berakhir. Satu langkah pro-aktif perlu dilakukan dan semua pihak perlu bertanggungjawab membendungnya. Cadangan untuk menangani masalah ini secara berkesan cuba disorot menerusi pendekatan wahyu.