Persepsi pelanggan terhadap amalan nilai murni dalam perkhidmatan kaunter awam: Satu kajian di Pantai Timur (Pahang dan Terengganu) - Wahab, Samsudin; Bahrom, Hasan (2004)
Sejak 30 tahun lepas Kerajaan telah melaksana satu dasar yang amat penting dalam sistem Perkhidmatan Awam di Malaysia. Penerapan nilai-nilai murni telah menjadi teras dan peneraju kepada perkhidmatan yang patut diamalkan oleh kakitangan awam di negara ini. Tindakan yang tegas ini telah melahirkan Malaysia sebagai sebuah negara Islam yang komited dan dapat dicontohi oleh negara-negara Islam yang lain di seluruh dunia. Imej sebuah negara Islam yang progresif bukan sahaja dapat ditonjolkan melalui pelaksanaan sistem perundangan yang sistematik tetapi juga melalui sikap dan amalan yang dipamerkan oleh individu yang bertugas di sesebuah institusi atau organisasi. Penonjolan nilai-nilai murni yang diwar-warkan oleh kerajaan itu adalah untuk meningkatkan kefahaman kakitangan awam kepada amalan Islam dalam bentuk tindakan dan tatakelakuan ketika bekerja. Serta juga menangkis pandangan negatif masyarakat terhadap Islam yang dilihat sebagai agama yang daif dan tidak bertamadun. Setelah 30 tahun nilai-nilai seperti bersih, dedikasi, tanggungjawab, sederhana, disiplin diri, hargai masa, kerjasama, berbudi mulia, cekap dan ikhlas ini telah dilaksanakan dalam sistem perkhidmatan awam di negara ini, dan nilai-nilai ini telah menjadi teras dan nadi tatakelakuan perkhidmatan dalam institusi Perkhidmatan Awam. Soalnya apakah nilai-nilai tersebut telah diamalkan secara pasti oleh kakitangan awam terutamanya dalam perkhidmatan kaunter atau sebaliknya. Kertas ini akan cuba menjawab persoalan yang dibangkitkan itu, dengan mengemukakan satu bentuk kajian terhadap amalan nilai-nilai murni oleh pegawai kaunter awam di tempat kerja menurut persepsi pelanggan: satu tinjauan di negeri Terengganu dan Pahang. Diharap dengan data yang diperolehi akan dapat mengupas persoalan yang dibangkitkan itu.