"Yang menurut perintah"- Nilai penjawat awam - Brahim, Malike (2004)
Penghayatan kepada prinsip-prinsip Rukun Negara membawa pengertian yang amat mendalam ke arah pembentukan nilai dan etika terutama di kalangan penjawat awam. Ini kerana berlakunya konflik nilai dan etika di kalangan penjawat awam telah menjejaskan imej, kredibiliti dan kepercayaan masyarakat kepada perkhidmatan awam di negara ini. Pelbagai cabaran dan dugaan berlaku dalam perkhidmatan awam yang memerlukan perhatian dan tindakan segera ke arah pembaikan. Mengabaikan prinsip-prinsip dalam Rukun Negara di kalangan penjawat awam merupakan penghalang ke arah pembentukan nilai dan etika yang baik di kalangan penjawat awam. Perlanggaran kepada peraturan, undang-undang dan sebagainya oleh penjawat awam adalah suatu ancaman kepada proses pengukuhan dan pemantapan nilai dan etika yang baik sehingga sukar untuk melahirkan penjawat awam “yang menurut perintah”. Penjawat awam “yang menurut perintah” adalah menjadi matlamat kerajaan dalam membentuk kecemerlangan dalam perkhidmatan awam yang benar-benar luhur dalam memberikan perkhidmatan kepada pelanggan dan rakyat.