Menangani masalah remaja Muslim era pasca modenisma dan penyelesaiannya menurut perspektif Islam - Mohamed, Ahmad Kilani; Mustari, Mohd Ismail; Muhammad, Azhar; Muhamad, Siti Norlina; Hashim, Normala (2004)
Masalah sosial yang melanda golongan remaja semakin hari semakin meningkat. Laporan-laporan daripada media massa menunjukkan semua jenis masalah remaja bertambah seiring dengan pesatnya perkembangan pembangunan. Di bandar-bandar besar yang cepat membangun, masalah ini lebih ketara. Ini ialah hasil daripada keadaan masyarakat yang sentiasa bergolak sehingga masalah itu dapat disebut sebagai penyakit sosial. Penyakit ini merupakan segala bentuk tingkah laku yang tidak sesuai, menyimpang dan melanggar norma-norma umum, adat resam dan undang-undang yang terdapat dalam masyarakat. Tingkah laku sosial yang pincang merupakan penyimpangan yang sukar diatur dan dikelola kerana para pelakunya mempunyai rasional sendiri. Mereka mengikut kemahuan dan cara sendiri untuk mencapai kepuasan peribadi. Sebab itulah penyimpangan tingkah laku ini mengganggu dan merugikan diri pelaku sendiri, komuniti dan masyarakat umum. Artikel ini akan membincangkan unsur-unsur yang membawa kepada salah laku remaja yang meliputi pengaruh keluarga, sekolah, masyarakat perkembangan sains dan teknologi, kemewahan dan media massa. Artikel ini juga akan membincangkan bagaimana membantu mengatasi masalah remaja muslim melalui pemupukan disiplin ibadat sembahyang, amalan zikrullah (berdoa dan berzikir), pemahaman ibu bapa terhadap keperluan anak-anak remaja dan persahabatan mereka dengan rakan-rakan cemerlang.