Komuniti dan isu persekitaran: Fokus terhadap peranan wanita terhadap penjagaan dan pengurusan alam sekitar - Ayob, Wahida; Yusuf, Rohana; Hassan, Kalthum (2008)
Hak manusia yang paling utama ialah untuk meneruskan kelangsungan hidup dalam persekitaran yang bersih, sihat dan harmoni. Isu pencemaran alam sekitar yang semakin ketara menuntut komuniti (masyarakat) untuk bersama-sama bertanggungjawab memelihara alam sekitar. Tanggungjawab penjagaan dan pengurusan alam sekitar tidak boleh disandarkan sepenuhnya pada kerajaan semata-mata tetapi ia seharusnya dipikul oleh setiap individu. Penjagaan alam sekitar sebaik-baiknya perlu dimulakan oleh unit yang paling kecil seperti dalam sebuah keluarga. Wanita perlu memainkan peranan tersebut memandangkan mereka adalah tunggak utama yang berperanan sebagai pengurus rumahtangga untuk menguruskan kebersihan dari ruang rumah sendiri. Penglibatan dan pembabitan wanita dalam penjagaan dan pengurusan alam sekitar adalah perkara yang amat penting untuk membantu meningkatkan kualiti alam sekitar di masa depan. Kertas kerja ini akan menyentuh perbincangan mengenai komuniti dan isu persekitaran semasa serta peranan wanita terhadap penjagaan alam sekitar.