Perancangan pembangunan di Malaysia dan penerapan konsep bandar selamat - Mustaffa, Jamaludin; Ngah, Kamaruddin (2008)
Perancangan perkembangan perbandaran memainkan peranan penting dalam mencapai pembangunan negara. Peningkatan ini mendesak kepada proses pembandaran secara lebih terancang dan sistematik bagi memastikan pertumbuhan ekonomi negara. Kini perancangan dan pembangunan persekitaran yang selamat menjadi prasyarat penting untuk berdepan dengan persoalan ini. Pelaksanaan Bandar Selamat telah menjadi satu agenda utama dalam pembangunan negara masa terkini. Tanpa aspek keselamatan dalam kehidupan bandar, adalah sukar bagi masyarakat untuk mencapai kesejahteraan hidup.