Program Latihan Khidmat Negara: Dasar pembangunan insan - Ibrahim, Malike; Zainal Abidin, Nor Azizah; Zahrin, Zuriana (Jabatan Ekologi Sosial, Fakulti Pengurusan dan Ekonomi, Universiti Malaysia Terengganu, 2008)
Pelaksanaan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) merupakan suatu dasar atau polisi khusus kepada remaja berumur 18 tahun terutamanya lepasan Sijil Pelajaran Malaysia(SPM). PLKN sebagai suatu agenda nasional bermatlamat untuk melatih remaja Malaysia supaya mereka menjadi generasi pewaris yang lebih cemerlang daripada generasi hari ini menerusi empat modul iaitu kenegaraan, fizikal, pembinaan karakter dan khidmat komuniti. Dalam tempoh tiga bulan mengikut PLKN berasaskan empat modul tersebut merupakan suatu proses pembangunan insan yang cemerlang dan berkualiti ekoran beberapa perkembangan yang membabitkan remaja di Malaysia yang cenderung ke arah kegiatan-kegiatan yang tidak bermoral dan memberikan manfaat. Justeru itu, PLKN diharap dapat melahirkan insan yang berdisiplin, bersemangat waja,berkeyakinan diri, setia kepada negara, bersedia menghadapi sebarang cabaran dan dugaan serta mampu bekerjasama dan mewujudkan perpaduan dalam masyarakat yang berbilang kaum. Bagi mencapai mathmat tersebut, kerajaan telah melaburkan kos yang tinggi untuk melaksanakan PLKN. Justeru itu, kertas kerja ini akan mengupas dan menganalisis keberkesanan PLKN yang dilaksanakan berasaskan experiential learning ke arah pembangunan insan yang mempunyai nilai dan kualiti sejajar dengan matlamat pembentukannya.