Daya tahan rakyat hadapi risiko bencana - Ismail, Mohd Muzzammil (Kosmo, 2016)
Malaysia dikatakan sebuah negara yang amat bertuah kerana kita tidak mengalami banyak malapetaka seperti negara jiran. Kita bebas daripada bencana gempa bumi, letusan gunung berapi, kemarau yang berpanjangan dan ribut taufan. Bencana alam yang kerap berlaku adalah tanah runtuh dan banjir tatkala musim tengkujuh.