Organisasi, institusi, dan peraturan perancangan perumahan - Wahab, Ibrahim; Abdul Rahman, Mohd Fitri (2016)
Artikel ini meringkaskan sistem organisasi, institusi dan peraturan bersabit dengan perancangan dan pembinaan perumahan di Malaysia. Beberapa peringkat iaitu peringkat kerajaan persekutuan, kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan (PBT) yang terlibat dalam industrI perumahan DI Malaysia diringkaskan dalam bab ini. Ketiga tiga peringkat tersebut adalah seperti dalam rajah 5.1 yang menunjukkan hubungkait antara satu sama lain.Akta dan peraturan yang relevan di kesemua peringkat diulaskan.Kelemahan dan kekuatan sesuatu sistem yang dijelaskan akan membantu pembaca memahami dan mengerti keadaan sistem sedia ada serta upaya membantu memperbaiki keadaan dan kedudukkan sistem ini.