Federalisme: keperluan fungsi fiskal dalam sistem kerajaan - Zahrin, Zuriana; Zainal Abidin, Nor Azizah; Brahim, Malike (2016)
Meninjau sempadan politik di dunia, hampir keseluruhan masyarakat berbeza dari segi budaya, bahasa dan agama.Kepelbagaian ini kompleks dan rumit, di satu peringkat, konflik ketegangan boleh tercetus jika keperluan dan matlamat individu yang berbeza tidak disepakati. Bagaimana membentuk hubungan harmoni dalam pecahan sosial (social cleavage) ini? Ideologi federalisme adalah antara perkiraan terbaik untuk itu. Bertepatan dengan slogan ‘diversity in unity’, falsafah federalisme menekankan norma melindungi minoriti, menggalakkan penyertaan politik dan melindungi kebebasan umum. Atas alasan ini, federalisme wajar disifatkan sebagai prinsip pengaturan institusi kerana menekankan self-rule plus shared rule, dengan kuasa politik, pentadbiran dan fiskal diagih kepada setiap unit kerajaan berperingkat. Bagaimana kuasa dan fungsi ini diagih secara cekap tanpa pertindihan dan konflik keperluan masyarakat? Huraiannya dibuat dalam rangka federalism yang bersesuaian dengan acuan sistem kerajaan.