Analisis hubungan jangka panjang, jangka pendek beserta unjuran bagi migrasi dalaman dengan faktor penentu makroekonomi di Malaysia - Hussain, Nor Ermawati; Abdullah, Norehan; Abdullah, Hussin (2016)
Migrasi masuk merupakan satu fenomena penting yang boleh mendatangkan kesan baik atau buruk ke kawasan destinasi.Pelbagai faktor yang menjadi penyebab kepada migrasi yang berlaku ini seperti kemasukan pelaburan asing dan pelaburan domestik.Justeru itu, kajian ini ingin menganalisis hubungan faktor-faktor penentu dengan migrasi masuk dalam jangka panjang dan jangka pendek beserta unjuran dari tahun 2013 sehingga tahun 2020.Hasil kajian mendapati sekurang-kurangnya wujud satu hubungan jangka panjang di antara pemboleh ubah migrasi masuk dengan faktor penentu.Manakala bagi kaedah unjuran pula, pola migrasi masuk bagi lima negeri dijangkakan mengalami peningkatan, lapan negeri dijangkakan mengalami penurunan \manakala satu negeri dijangkakan tidak berubah.