Meneroka program-program pengupayaan kegiatan ekonomi wanita - Ahmad, Noor Azizah; Abdul Ghani, Mariny (2016)
Penglibatan wanita dalam kegiatan ekonomi pada awalnya dianggap hanya sekadar membantu menambahkan pendapatan suami atau keluarga. Oleh itu, ramai wanita terlibat dalam aktiviti ekonomi yang tidak mendapat pulangan pendapatan yang setimpal dengan beban kerja.Kini wanita memberikan sumbangan besar dalam sektor ekonomi negara.Banyak komitmen yang ditandatangani oleh negara di peringkat antarabangsa menyokong usaha ke arah memperkasa ekonomi wanita. Menyedari bahawa pelaburan dalam aktiviti pengupayaan ekonomi wanita mampu menyumbang kepada kesaksamaan gender, pembangunan ekonomi dan mengurangkan masalah kemiskinan telah menggalakkan kerajaan untuk melaksanakan pelbagai program seperti yang digariskan dalam Dasar Wanita Negara dan Pelan Tindakan Pembangunan Wanita.Selaras itu, artikel ini akan meneroka program-program yang dilaksanakan oleh jabatan-jabatan kerajaan dan pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan dalam usaha memperkasakan ekonomi wanita dan meningkatkan kesejahteraan mereka.