Persepsi pelajar UUM tentang amalan kesantunan berbahasa di UUM - Mat Hassan, Ahmad Fuad; Isam, Hishamudin; Abd Mutalib, Mashetoh; Narawi, Sawan @ Mohammad Syawal (2016)
Amalan kesantunan ketika berkomunikasi amat dititkberatkan oleh masyarakat Malaysia khususnya orang Melayu.Kesantunan berbahasa merupakan perkara asas untuk menghasilkan aturan sosial dan prasyarat bagi kerjasama sesama manusia dalam mana-mana masyarakat (Gumprez dlm Levinson, 1987). Hal ini bukan sahaja dipandang tinggi oleh masyarakat malah ianya merupakan tuntutan dalam beragama.Kajian ini merupakan dapatan kajian geran penyelidikan RAGS yang bertujuan untuk mengenal pasti amalan kesantunan berbahasa ketika berkomunikasi dalam kalangan Pelajar UUM diamalkan atau sebaliknya.Sebanyak 517 orang responden dipilih untuk ditemu bual dengan menggunakan borang soal selidik.Teori kesantunan Brown dan Levinson (1987) digunakan dalam kajian ini sebagai landasan bagi membincangkan dapatan kajian